Krönika spel. dolt under ytan

Jag har just överlevt en flygolycka till havs. När jag återfår medvetandet är jag under ytan.

Jag har just överlevt en flyg­olycka till havs. När jag återfår medvetandet är jag under ytan. Jag måste rädda mig, måste få luft. Men då jag tagit mig upp är jag omringad av brinnande flygplansbränsle. Med mina sista krafter lyckas jag ta mig till en holme, krönt av ett högt fyrtorn.

En trappa leder upp från vattnet och genomblöt kliver jag upp i den kalla natten. Jag går genom fyrtornets portar, in i mörkret. Så tänds ljuset och en väldig mässingsbyst stirrar mig rakt i ansiktet. Under den läser jag

”No gods or kings, only man”

Det syns inga tecken på liv, men en liten miniubåt för mig ned i havsdjupet.

En duk rullar för fönstret och i en diabildspresentation hälsas jag välkommen av Andrew Ryan. Han är fritänkare, miljonär och entreprenör och har anlagt en stad på havets botten. En plats där framstående människor, forskare och konstnärer kan verka utan det konventionella samhällets begränsande regler. Staden har han döpt till Rapture.

Duken rullar upp igen, just som jag för första gången ser staden med dess höghus, passager och neonskyltar, och med fiskstim och valar simmande utanför fönstren. Min farkost glider in mot ankomststationen där jag kan läsa stadens motto

”All good things of this earth flow into the city”

Spelet ”Bio Shock” släpptes hösten 2007 och i den ständigt nyhetstörstande spelkulturen framstår det fortfarande, snart två år senare, som ett av marknadens bästa och mest fascinerande spel. Historien tar avstamp i Ayn Rands tegelstensroman ”Och världen skälvde” från 1957. Men istället för att följa bokens handling visar spelet hur illa det kunde ha gått om någon förverkligat Rands kvasifilosofiska idéer.

Rapture är ett individualistiskt samhälle i sann laissez-faire-anda. Men den totala avsaknaden av kontroll och moraliska gränser har lett till omfattande genetisk forskning. Nu ligger staden i ruiner efter att dess invånare manipulerats till både fysisk och psykisk abnormalitet.

”Bio Shock” är ett utmärkt exempel på hur spelmediet suddar ut gränsen mellan fin- och fulkultur. Musiken har opera och dansband, litteraturen Strindberg och Marklund, men i spelens värld riktar man sig ofta mot den stora massan, samtidigt som verket kan vara fyllt med avancerad undertext. ”Bio Shock” är ett fullfjädrat actionspel med skottlossning och häftiga genetiska förmågor och det kan utan större eftertanke spelas utifrån de förutsättningarna. Men för den som så önskar erbjuder spelet oändligt mycket mer, en helhetsupplevelse där kampen för överlevnad snart kommer att överskuggas av kampen för bibehållen mänsklighet. ”Bio Shock” är en självreflekterande filosofisk berättelse av allra högsta klass, samtidigt som det är en actionfylld skjutfest. I spelens värld finns ingen motsättning mellan de två perspektiven.